Nieuwbouwproject in Tilburg

De Architectuur van Zuiderpark Tilburg

Wonen in een parkachtige omgeving heeft zo zijn charme; de deuren open, elkaar ontmoeten en spelen in het groen.

Toen wij de opdracht kregen om een ontwerp te maken voor Zuiderpark Tilburg wisten wij meteen dat we de kans moesten pakken om woningen te ontwerpen met een dubbele oriëntatie. Zowel gericht op de besloten privétuin aan de achterzijde als op de groene parkstroken aan de voorzijde. Daarom hebben veel woningen een veranda aan de voorzijde, als overgang van de woning naar het park. Hier kun je heerlijk beschut buiten zitten en genieten van de levendigheid op de gazons.

Het Zuiderpark kent een gevarieerd woonlandschap met twee architectuurstijlen. Aan de randen komen woningen in de stijl van de Delftse School. Een bouwstijl die we op diverse locaties in Tilburg terug kunnen vinden. Het is een traditionele bouwstijl met eenvoudige, statige hoofdvormen en veel aandacht voor ambachtelijke details.

Centraal gelegen in het Zuiderpark komen woningen met een bouwstijl die inspeelt op het unieke groene karakter van de woonomgeving. Hier is gekozen voor de Amerikaanse New-England-stijl. Een bouwstijl die wordt gekenmerkt door veranda’s, houtlook en subtiele variatie in kleurgebruik. Deze stijl wordt vaak geassocieerd met een landelijke en romantische levensstijl en past bovendien ook wonderwel bij de bestaande houten huizen aan de rand van het plangebied.

Sietse Visser en Francesca Altavilla
Meer weten? Kijk op: Architectenbureau Visser en Bouwman

Het landschap van Zuiderpark Tilburg

De naam Zuiderpark voor de woningbouwlocatie op het terrein van voetbalvereniging Ons Vios was snel gevonden. Bij een van de eerste inventarisaties ter plekke troffen we die naam met bescheiden letters aan boven de toegangspoort van het voormalige sportcomplex. Dit gegeven én de prachtige bomen rondom de voetbalvelden konden maar één ding betekenen: dit moet een nieuwe woonbuurt in een parkachtige omgeving worden!

Een rondwandeling met de vrijwilligers van de Stichting Stadsbomen Tilburg leerde ons het speciale karakter van de diverse bomen in het plangebied beter begrijpen en op de juiste manier waarderen. Vandaar dat bijvoorbeeld de eigenaardig vertakte, en daardoor zeer bijzondere amberboom aan de achterzijde bij de bestaande woningen aan de Ringbaan Zuid in het verkavelingsplan is ingepast.

De bomen aan de randen van het plangebied vormen de basis voor het parkachtige karakter van het plan. Door daartussen een aantal groene pleinen te ontwerpen, ontstaat een robuust groen raamwerk, waarbinnen de woningen op een ontspannen manier een plek vinden. De groene pleinen worden op een landschappelijke wijze ingericht. Door het aanbrengen van lichte glooiingen met daarop bloemrijke vegetatie, de aanplant van meerstammige bomen en het licht laten slingeren van voetpaden wordt het parkachtige karakter van Zuiderpark nog verder versterkt.

Zuiderpark sluit aan op de groene omgeving van de Tatraweg. Vanaf die weg ben je als fietser binnen zes minuten in het centrum van Tilburg en nog sneller in het landelijk gebied tussen Goirle en Hilvarenbeek. De nieuwe woonbuurt is daardoor direct verbonden met enerzijds de bruisende stad en anderzijds het ontspannende Brabants landschap.

het-hele-gebied-zuiderpark-tilburg-nieuwbouw-koopwoningen-in-tilburg